Hannah, 40 jaar - Steunpilaar
·
· Ik heb zelf CF
Geplaatst in thema: Gezondheid & medische zorg

“CF en somatisch werk”

Ik werd pas heel laat met CF gediagnosticeerd, ik was 22 jaar. Precies rond die tijd kreeg ik CF-gerelateerde klachten. Vóór die tijd had ik eigenlijk amper symptomen. Ik kreeg vanaf dat moment last van longinfecties en een enkele keer ook longbloedingen. Gelukkig ben ik in die periode heel goed geholpen door mijn CF-artsen. Een paar jaar later begon ik naast de bekende CF-symptomen, andere dingen te merken in mijn lichaam zoals hoofdpijn, spanning in nek en schouders en plekken in mijn lichaam die als verdoofd aanvoelden.

In die jaren heb ik heel veel gedaan om mijn lichaam beter te leren begrijpen. Omdat op fysiek niveau geen directe aanleiding te vinden was voor de spanning die ik voelde, begon ik me te verdiepen in andere methodes die ik kon toepassen in combinatie met de reguliere CF-behandeling. Ik begon interesse te krijgen in oosterse geneeswijzen die gebaseerd zijn op het idee dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Zo begon ik steeds meer yoga te doen, ik ging mediteren en ik probeerde een gezonde levensstijl te ontwikkelen voor mezelf. Op die manier kreeg ik steeds meer contact met mijn lichaam en mijn emoties en werd het mij gaandeweg duidelijk dat er naast de fysieke symptomen van CF, ook een ‘psychosomatisch’ aspect is. Dit betekent dat bepaalde emoties of gedachten zich kunnen uiten in het lichaam. Zo kunnen we bijvoorbeeld een emotie ervaren als een sensatie in het lichaam. Boosheid bijvoorbeeld kan als een soort vuur gevoeld worden of verdriet juist als scherp of koud. Daarnaast kunnen bepaalde emoties of patronen zich vastzetten op plekken in het lichaam, wat vaak pijn en spanning veroorzaakt. 

Door de jaren heen heb ik me verdiept in dit onderwerp en zo heb ik steeds meer inzicht gekregen in de link tussen mijn emoties en mijn ziekte. Ik zocht ook naar een antwoord op de moeilijke vraag: ‘Waarom ben ik ziek?’ Mijn yoga en meditatie beoefening hielpen mij om me langzamerhand bewust te worden van het verdriet dat zich had vastgezet in mijn longen. Dankzij dit ‘somatische werk’ heb ik door de jaren heen veel van deze lading kunnen loslaten en heb ik nu veel meer contact met mijn lichaam. Emoties die ik vroeger onbewust onderdrukte, kan ik tegenwoordig meer omarmen zoals verdriet, angst of schaamte.

Sinds ik één van de modulatoren slik is de kwaliteit van mijn leven enorm toegenomen. Zo hoest ik minder en is mijn longfunctie verbeterd. Ik ben ontzettend dankbaar voor de medicatie die tegenwoordig beschikbaar is. Daarnaast blijf ik mijn CF ook altijd benaderen vanuit een holistische manier, namelijk; welke emoties en gedachten spelen er in mij en wat kan ik doen om meer ontspanning te creëren in mijzelf? 

Hannah, 40 jaar - Steunpilaar
Mijn naam is Hannah Stork en ik ben CF-patient. Ik ben coach en yoga docent en ik begeleid mensen in het proces van bewustwording van lichaam en geest.
Vraag contact aan met een steunpilaar

Gerelateerd aan

·
Annemieke, 36 jaar
·
Josje, 31 jaar
·
Brenda, 32 jaar

Wil jij ook anderen helpen met jouw verhaal?

Deel jouw verhaal
HomeThema'sErvaringsverhalenSteunpilaren