Annemieke, 36 jaar - Steunpilaar
·
· Ik heb zelf CF
Geplaatst in thema: Kinderwens

“‘De vierde poging was het raak en waren wij in verwachting!’”

Mijn naam is Annemieke en ik ben 33 jaar oud. Acht jaar geleden ben ik getrouwd en sinds 2 jaar zijn wij trotse ouders van een prachtige dochter. Ik werk 32 uur per week en ik heb CF, en CF-gerelateerde diabetes.

Een aantal jaar geleden begon de wens om zwanger te worden en kinderen te krijgen te groeien. Omdat ik altijd heb gehoord dat dit niet vanzelfsprekend is voor een vrouw met CF, besloot ik onze wens met mijn behandelende arts te overleggen. Er was weinig bekend over zwangerschap in relatie tot CF en ik had behoefte aan ervaringsverhalen. Deze bleken lastig te vinden.

Mijn longen zijn al jaren redelijk stabiel. Het risico tijdens een zwangerschap was dat ik in zou leveren op mijn longfunctie en dit mogelijk niet meer terug kwam. Er werd mij verteld dat ik gemiddeld 10% zou verliezen. Daarnaast moest mijn diabetes stabiel zijn en mijn hba1c (gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken, red.) rond de 56 zijn. Ook mijn leverwaarden moesten gecheckt worden omdat ik in het verleden hier een leverontsteking heb gehad. Gelukkig was dit stabiel.

Nadat mijn hba1c gedaald was naar 56 en stabiel bleef, werd groen licht gegeven. Na 6 maanden was ik nog niet zwanger en wij besloten een verwijzing te vragen voor de afdeling voortplantingsgeneeskunde. Bij vrouwen met CF kan het lastiger zijn om zwanger te worden omdat het baarmoederslijm dikker is.

Na allerlei onderzoeken bleken mijn man en ik alle twee ‘gezond’ te zijn en omdat wij inmiddels een jaar bezig waren mochten wij starten met IUI (Intra Uteriene Inseminatie, red.). Hierbij wordt het zaad bij de vrouw hoog in de baarmoeder gebracht zodat de kans van slagen groter is. Ik had de keuze om dit traject met of zonder hormonen volgen. Om de kans op meerlingen zo klein mogelijk te houden hebben wij, samen met de fertiliteitsarts, besloten zonder hormonen het traject in te gaan. Elke maand ging ik in mijn vruchtbare periode naar de afdeling voortplantingsgeneeskunde en liet ik inwendige echo’s maken. Als het eitje groot genoeg was, injecteerde ik een eisprongstimulerend middel. Een week per maand was ik dus druk in de weer met echo’s, en ik vond dit af en toe redelijk stressvol. Om de afspraken op de voortplantingsafdeling goed te combineren met mijn baan was echt pittig. Ik heb mijn manager op de hoogte gebracht van het IUI traject en kreeg alle ruimte voor de ziekenhuisbezoeken. Mijn manager was niet op de hoogte van mijn CF.

De vierde poging was het raak en waren wij in verwachting. In het begin was ik vooral erg moe. Ik werkte 32u per week en als ik thuis kwam sliep ik vooral. Na zes maanden begon de baby erg te groeien, en mijn longfunctie ging achteruit. Dit was lastig te meten omdat ik niet alle buikspieren krachtig kon gebruiken tijdens de meting. Hierdoor leek de daling erger dan hij daadwerkelijk was. Mijn diabetes werd nauw in de gaten gehouden en mijn waarden bleven goed. Ik ben tijdens mijn zwangerschap maar 5 kilo aangekomen. Alle energie ging naar de baby waardoor ik veel moest eten om zelf op gewicht te blijven.

Nadat onze dochter geboren was heb ik 4 maanden borstvoeding gegeven. Tijdens mijn zwangerschap was ik in overleg gestopt met bepaalde medicijnen, en dit heb ik pas nadat ik gestopt ben met de borstvoeding weer opgestart. De borstvoeding heeft veel van mijn lichaam gevraagd. Alle energie ging naar mijn dochter waardoor ik weinig reserve had. Toch heb ik haar een goede start gegeven en ik heb daarna gewerkt aan het op gewicht komen van mijzelf.

De combinatie CF en zwanger zijn, en CF en het hebben van een kind, is voor mij absoluut goed te doen. Ik heb wel actief gevraagd naar begeleiding van de long- en diabetesarts en de diëtiste. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om mijn eigen therapie niet te vergeten. Mijn kindje vraagt (zeker in het begin) veel aandacht en het is zoeken naar een nieuwe balans. Dit heb ik van te voren ook goed doorgesproken met mijn man.

Wij hebben inmiddels helemaal onze draai gevonden. Het gaat erg goed en ik heb de longinhoud weer helemaal terug gekregen!

Annemieke, 36 jaar - Steunpilaar
Mijn naam is Annemieke. Acht jaar geleden ben ik getrouwd, en sinds 2 jaar zijn wij trotse ouders van een prachtige dochter. Ik werk 32 uur per week en ik heb CF, en CF-gerelateerde diabetes.
Vraag contact aan met een steunpilaar

Gerelateerd aan

·
Chanine, 39 jaar
·
Stan, 40 jaar
·
Stan, 43 jaar

Wil jij ook anderen helpen met jouw verhaal?

Deel jouw verhaal
HomeErvaringsverhalenSteunpilaren