Els, 62 jaar
·
· Ik heb zelf CF
Geplaatst in thema's: Gezondheid & medische zorg, Vrije tijd & ontspanning

“2020, Wat een jaar!”

Op 3 maart 2020 had ik een standaard controle bij mijn longarts, en ik blies een voor mijn doen topscore. Zeker gezien het feit dat de winter net afgelopen was. Ik was dus erg blij!
Met mijn longarts had ik het ook over de COVID-19 besmettingen, en hoe dat zich zou kunnen ontwikkelen. Ik vertelde dat mijn man lesgeeft op een HBO. Het zorgelijke gezicht van mijn longarts daarop, in combinatie met een beetje logisch nadenken, deed mij de ernst van de situatie wel inzien.

Diezelfde week had ik nog wat afspraken, zoals een paar keer sporten bij mijn sportclub, en een etentje. Dat zou dus voorlopig het laatste etentje binnenshuis zijn, een week later werd namelijk de eerste lockdown ingesteld.
Maar mijn hoofd schreeuwde om actie. Ik had zo’n goede longfunctie geblazen en nu kon ik niet meer naar de 50+ sport! En dit terwijl twee keer per week trainen, in de vorm van workouts op bootcamp-achtige wijze, mij zo goed doet! Achterover hangen is voor mij geen optie. Gelukkig gaf de trainer twee keer per week een online-les.

Mijmerend over hoe het jaar verder zou verlopen, terwijl ik op de bank zat met een handwerkje, begreep ik dat dit een lange zit zou worden. Ik begreep ook dat twee keer per week trainen echt niet genoeg zou zijn om de spiertjes en de conditie op peil te houden.
Dus heb ik een YouTube-kanaal bezocht. Voor mijn handwerktechnieken haal ik alles van het internet, dus er zou vast ook wel iets te vinden zijn op sportgebied.
En jawel, ik vond een leuke, frisse jongedame die workouts online aanbood. Haha, dat was een grote grap, meedoen met een dame van 25 jaar die zelf gezond is en topfit, dat was een inschattingsfoutje. Met de tong op m’n hielen hield ik de lessen nog niet tot de helft van de tijd vol. Tja, ik ben inmiddels wel bijna 60 jaar en mijn longfunctie is ook geen 100% meer.

Toe ben ik nog maar eens gaan zoeken op internet, maar dan met de zoekterm “seniorensport”... Nu kwam ik uit bij een Amerikaanse dame die speciaal voor 50-plussers workouts online aanbiedt. Dit leek de perfecte match! Zij heeft meer dan 700 filmpjes van ongeveer een half uur lang, variërend van cardio-training, krachttraining, balans oefeningen, tot Pilates en yoga. Kortom een leuke mix van alles wat. Haar insteek is: doe iedere dag iets, en je bouwt langzaam maar zeker aan je conditie en kracht.

We zijn nu dik een half jaar verder, en met iedere dag een half uur sporten voel ik me nog steeds topfit, en zelfs béter dan voorheen! Het doet mij enorm goed om iedere dag structuur te hebben. Van opstaan, ontbijten, sporten, tot wandelen met de hond, wat huishoudelijks doen en in de middag rustig aan doen. Denk aan lezen, handwerken, een filmpje kijken of wat rusten.
Wel kijk ik natuurlijk enorm uit naar de tijd dat we straks, in 2021, weer wat meer naar het oude normaal kunnen terugkeren. Tot die tijd, blijf voorzichtig en sportse!

Els, 62 jaar
Mijn naam is Els, ik ben 59 jaar en ik heb CF. Ik woon met mijn man en hond in een fijn huis in het westen van ons land. Ik doe heel graag aan handwerken, zo maak ik graag quilts. Ook maak ik graag wandelingen met de hond en sport en beweeg ik graag, ook omdat ik me hier fit bij voel!

Gerelateerd aan

·
Annemieke, 36 jaar
·
Josje, 31 jaar
·
Chanine, 39 jaar

Wil jij ook anderen helpen met jouw verhaal?

Deel jouw verhaal