Heidi, 34 jaar
·
· Ik heb een kind met CF
Geplaatst in thema: School & opleiding

“Aanmelding basisschool”

Happy Birthday! De tweeling is 3 jaar! Tijd om ze aan te melden op school. De schoolkeuze hebben wij al gemaakt bij onze oudste dochter, dus daar hoeven we niet meer over na te denken. Over de aanmelding van Indy maken wij ons geen zorgen, maar de aanmelding van Jaël, die CF heeft, vinden wij wel lastig. Wij hebben nog geen informatie gekregen vanuit het ziekenhuis, dus bij de volgende afspraak vragen wij daarnaar. Omdat wij een specifieke vraag hebben over het aanmelden van het kind met CF, komt er iemand van de educatieve voorziening van het ziekenhuis met ons praten. Ze stuurt ons een pakket op met informatie en een telefoonnummer, zodat de school contact met haar op kan nemen als ze vragen hebben. Persoonlijk vind ik dit nogal magertjes voor een aanmelding van een kind met CF. Vanuit mijn werk ben ik gewend dat wanneer er een kind met een 'rugzakje' binnen komt er heel wat meer begeleiding is dan alleen maar een paar folders en een telefoonnummer. Gelukkig staat er wel heel veel informatie in de folders (van stichting Ziezon) die we goed kunnen gebruiken. 

Dan maar zelf aan de slag. Wij hebben samen een brief (protocol) gemaakt voor de school waar in staat beschreven wat het met zich mee brengt om een kind met CF op school te hebben. Wij hebben de checklist van stichting Ziezon gebruikt zodat we geen dingen zouden vergeten. In de brief hebben wij bijvoorbeel beschreven hoe ze om moeten gaan met de pancreasenzymen (Creon) die nodig zijn om het voedsel te verteren, bijvoorbeeld bij eten en traktaties, maar ook over WC-gebruik en de hygiëne in de klas. Een voordeel van de coronacrisis is dat we niet meer uitgebreid hoeven uit te leggen wat een goede hygiëne is. De meeste kinderen weten nu dat ze in hun elleboog moeten hoesten, en ze wassen regelmatig hun handen op school. De aanmelding met de gekregen informatie en onze begeleidende brief hebben wij inmiddels verstuurd. Wij hebben nog geen reactie gehad maar dat zal binnenkort vast wel komen. Als wij een gesprek gehad hebben met de school, dan zal ik die ervaring ook met jullie delen. 

Het is voor ons fijn om alles duidelijk op te schrijven. Vanuit mijn ervaring als leerkracht weet ik dat het onderwijs aan kinderen veel met zich mee brengt. Meestal heb je meerdere kinderen met een 'rugzakje' in de klas, en dan is het heel fijn dat het voor jou duidelijk is hoe je moet handelen. Wanneer er vanuit de ouders of een externe instantie weinig aandacht gegeven wordt aan een probleem is de kans ook aanwezig dat het minder serieus genomen wordt, of dat dingen vergeten worden. 

Heidi, 34 jaar
Getrouwd met Freek. Wij hebben 3 kinderen mogen krijgen. Elsa (4), Indy (3) en Jaël (3). Jaël heeft CF.
Ik werk in het onderwijs en ben momenteel leerkracht van groep 4.

Gerelateerd aan

·
Brenda, 32 jaar
·
Debby, 41 jaar
·
Alexandra, 43 jaar

Wil jij ook anderen helpen met jouw verhaal?

Deel jouw verhaal
HomeErvaringsverhalenSteunpilaren