Stan, 40 jaar
·
· Ik heb zelf CF
Geplaatst in thema's: Gezondheid & medische zorg, Vrije tijd & ontspanning

“De winst van thuis krachttraining doen”

Op volwassen leeftijd ging mijn longfunctie vrij snel achteruit. Dat had te maken met allerlei factoren, zoals een te laag lichaamsgewicht. Op zesentwintigjarige leeftijd ben ik op mezelf gaan wonen en deze vrijheid gaf me inspiratie en ruimte om dingen anders te willen doen. Om binnen te kunnen trainen bij slecht weer, of weinig fut, kreeg een lege slaapkamer de bestemming gymzaal. Ik trainde vooral cardiogericht, dus begon ik met het aanschaffen van een loopband. Die zou ik trouw gebruiken, maar mijn longfunctie bleef zakken. Tijdens mijn laatste ziekenhuisopname in 2008, en een mogelijke longtransplantatie in het vooruitzicht, voelde het als mijn laatste kans om een oplossing te vinden.

Tijdens die laatste opname was mijn eerste stap het aanvragen van een zuurstofconcentrator voor thuis, zodat ik harder en zwaarder kon trainen. Naast het trainen op mijn loopband zocht ik naar manieren om aan krachttraining te kunnen doen. Met wat oude halters, maar ook met creatieve lichaamsgewichtoefeningen, zoals éénbenige pistol squats en pull-ups aan mijn open trap.
Vroeger had ik wel aan krachttraining gedaan maar door verschillende oorzaken bleven resultaten daarbij uit. Echter nu merkte ik tot mijn grote verbazing wel veranderingen, en snel ook! Veel meer dan ik ooit had gemerkt met cardiotraining. Mijn interesse in krachttraining was geboren. Ik ontdekte dat er op internet heel veel nuttige informatie te vinden was, bijvoorbeeld op het Nederlandse DutchBodybuilding forum. Ook leerde ik mijn lichaam beter kennen en hierdoor werden mijn manieren van trainen steeds effectiever. Mijn homegym werd completer, zo schafte ik een squat-rek en een barbell aan. Met krachttraining train je telkens in korte sets van meestal minder dan tien herhalingen. Dat maakt dat je je spieren, lichaam en cardiovasculair stelsel vol kunt belasten vóórdat een tekort aan zuurstof roet in het eten gooit. Zelfs met slechte longen, en dát maakt het zo effectief. Met cardiotraining is dat helaas omgekeerd. Daarbij is zuurstof de beperkende factor en met slechte longen kun je je lichaam nauwelijks belasten. Hierdoor krijg je nauwelijks resultaat voor al je inspanningen.
Sterke spieren zijn zuurstof-efficiënte spieren. Kun je bijvoorbeeld dertig kilo squatten, dan kan het nemen van een trap al een hele uitdaging zijn. Maar kun je honderd kilo squatten, dan zal diezelfde trap weinig moeite kosten. Ook al is je longfunctie hetzelfde. Dit voorbeeld geldt ook voor andere dagelijkse activiteiten. Ben je sterk, dan hoeven je spieren relatief maar een klein beetje moeite te doen, wat ze weinig zuurstof kost. Dit alles maakt dat krachttraining vreemd genoeg veel effectiever bleek voor mijn conditie dan cardio/conditietraining. En hoe lager de longfunctie hoe effectiever krachttraining wordt ten opzichte van cardiotraining.

Thuis trainen geeft nog een ander groot voordeel, namelijk dat ik ongegeneerd mijn longen leeg kan maken. In een sportschool met andere mensen lukt mij dat niet, of wil ik dat niet. Tussen sets door is een ideaal moment om mijn losgekomen sputum weg te werken. Dat gebeurt ook onbewust omdat ik voor een zware set moet zorgen dat er geen sputum in de weg zit.
Na een trainingssessie zijn mijn longen vaak écht leeg en dat is zo ontzettend effectief voor het beschermen van mijn longfunctie. Zo krijgen bacteriën niet de kans om vast te gaan zitten en vervelende dingen te doen. Naar mijn idee werkt dit op een grondiger manier dan met vernevelen en huffen, al sluit het één het ander niet uit. Ik heb gezondheid! Ondanks mijn longfunctie van destijds laag in de 30% fev1, die niet meer wilde stijgen. Maar, zeker zo belangrijk, ook niet meer wilde zakken in de daaropvolgende tien jaar. Ik was sterker en fitter dan ooit. Ineens kon ik dingen die ik lang niet, of nooit, had gekund zoals reizen, vooraan staan bij metal concerten, heuvels beklimmen, parachutespringen, fietsen en twee keer schaatsen voor Skate4Air!

Mijn lichaam zag er in mijn ogen normaler uit. Ik was niet meer zo mager dat ik dacht dat men aan de buitenkant kon zien dat er iets met me aan de hand was. Hierdoor kreeg ik meer zelfvertrouwen. Het zou niet uit moeten maken maar ik merkte ook dat ik door anderen letterlijk meer voor vol werd aangezien.

Ook gaf het me een groter gevoel van eigenwaarde en trots. Dit had ik zelf bereikt en het gaf me meer doorzettingsvermogen. Enerzijds door te leren altijd maar weer zwaar te trainen, wat zich ook vertaalt naar andere aspecten in het leven. En anderzijds het besef dat ik mijn gezondheid voor een deel zelf in de hand heb. Al weet CF me er vaak aan te herinneren met die gedachte bescheiden te blijven.

Stan, 40 jaar
Ik ben Stan, nu 37 jaar en ik heb CF. Ik woon alleen en ik sport en beweeg graag, ook binnenshuis.

Gerelateerd aan

·
Annemieke, 36 jaar
·
Josje, 31 jaar
·
Irène, 41 jaar

Wil jij ook anderen helpen met jouw verhaal?

Deel jouw verhaal
HomeThema'sErvaringsverhalenSteunpilaren